Aandacht voor vezels

Voeding is de belangrijkste manier waarop u uw darmflora kan beïnvloeden. Als u veel vezels eet, worden de goede bacteriën gestimuleerd. Goede bacteriën remmen ontstekingen en geven verzadigingssignalen af waardoor een vol gevoel ontstaat. Daarnaast reguleren zij het immuunsysteem, bestrijden zij schadelijke bacteriën en voeden zij darmcellen. Wanneer u veel vetten en eiwitten eet, stimuleert u daarentegen juist ontstekingsopwekkende bacteriën. Vezelrijke voeding is belangrijk voor een goede spijsvertering en voor een goede stoelgang.

Gedurende onze evolutie hebben we in grote hoeveelheden (ongeveer 100 gram per dag) vezels gegeten. De consumptie van vezels is op dit moment ongeveer 25 gram per dag. Hierdoor kunnen vezeleters zich op het slijmvlies van de darmen richten, hierdoor kan de darmflora uit balans raken.

Wanneer u darmklachten ervaart, wordt het aangeraden om alle graanproducten (waaronder brood) niet te eten. Als mens zijn wij ingesteld op het eten van grote hoeveelheden van groene groenten. Granen en groenten bevatten evenveel vezels, maar granen bevatten 65 gram glucose per ons terwijl groenten zeer weinig glucose bevatten. De plantaardige vezels van groenten bevorderen de darmflora en zijn gunstiger dan vezels van granen. Vezels stimuleren de productie van gezond slijm, wat de darmflora in balans houdt.

(Bron: Volkskrant 11-01-2014 – Verstekelingen in de onderbuik, MGlab, http://www.spijsvertering.info/)