Faro nieuws

Longartsen eisen maatregelen tegen vervuilde lucht (12-12-2017)

Longartsen en het Longfonds sturen dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer. Zij willen dat er maatregelen worden getroffen tegen vieze lucht, omdat de gevolgen hiervan “worden onderschat”.
In de brief wordt aan Kamerleden gevraagd of zij nog deze week starten met het treffen van maatregelen.
Longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam zegt in het AD dat er vooral onder niet-rokende vrouwen een bepaald type longkanker in opkomst is, dat er twintig tot dertig jaar geleden nog niet was. “De schade aan longen en hart van vuile lucht is enorm”, aldus In ’t Veen. De artsen pleiten voor maatregelen zoals een vermindering van het aantal vervuilende scooters, vrachtverkeer en kolencentrales. De Kamer zal donderdag over luchtvervuiling spreken.

5,5 miljoen
Momenteel sterven er jaarlijks wereldwijd zo’n 5,5 miljoen mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidt luchtvervuiling in Nederland jaarlijks tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnames in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen.
Verergerde luchtvervuiling, veroorzaakt door klimaatverandering, zorgt tegen 2030 naar schatting wereldwijd voor de vroegtijdige dood van zestigduizend extra mensen.
Dat aantal kan oplopen tot 260.000 in het jaar 2100, schreven onderzoekers van de universiteit van North Carolina eerder in Nature Climate Change.
________________________________________________________________________________________________________________

Vrouwen met opvliegers lopen groter risico op diabetes type 2 (08-12-2017)

Vrouwen die in de overgang zijn en last hebben van opvliegers en nachtzweten, lijken een groter risico te lopen op het krijgen van diabetes type 2.

Dat schrijven onderzoekers in Menopause, het blad van The North American Menopause Society (NAMS).

Wetenschappers analyseerden data van meer dan 150.000 postmenopauzale vrouwen, van wie 33 procent last had gehad van opvliegers. Die vrouwen hadden een 18 procent hogere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Vrouwen die last hadden van nachtzweten – al dan niet in combinatie met opvliegers – liepen een nog hoger risico.
Volgens JoAnn Pinkerton van de NAMS is de overgang de perfecte tijd om gedragsverandering te stimuleren bij vrouwen, om zo onder meer het risico op diabetes en hartziekten terug te dringen.

Gezond eten
Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, niet teveel alcohol, stoppen met roken en gezond eten zijn enkele suggesties die de NAMS vrouwen in de overgang doet.
Inzicht te krijgen in de hormonale disbalans kan heel veel verlichting geven , en zelfs verdwijnen van de overgangsklachten.
________________________________________________________________________________________________________________

Onderzoek met bacteriofagen in Nederland: teken de petitie! (Bron: AVRO/TROS10-11-2017)

Bacteriofagen zijn een serieus alternatief voor antibiotica. Belangrijk, gezien de antibioticaresistentie ‘alarmerende proporties’ heeft bereikt volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie. In Nederland zijn we nog niet zo ver met bacteriofagen.

Wat zijn bacteriofagen?
Een bacteriofaag is een virus dat bacillen kapotmaakt en zich niets aantrekt van de resistentie van een bacil. Het organisme laat de zieke bacil exploderen. Door zijn DNA te injecteren in de bacil blaast de faag deze als het ware op. Fagen zijn in natuurlijke balans met de bacteriën die in ons lichaam leven. Ze zijn overal te vinden en op maat te kweken. Bij elke bacterie is een faag te vinden die de bacterie kan laten exploderen.

Onderzoek met fagentherapie toestaan in Nederland
In de uitzending van Dokters van Morgen laat Radar zien dat een behandeling met bacteriofagen in Georgië heel normaal is. Veel patiënten worden daar nu – met succes – met bacteriofagen behandeld. Om de fagentherapie ook in Nederland mogelijk te maken, is de stichting ‘TROIKA Foundation’ een petitie gestart. TROIKA Foundation maakt zich hard om antibioticaresistentie tegen te gaan.

Teken de petitie!

Het doel van de petitie? Het nieuwe kabinet oproepen onderzoek met fagentherapie toe te staan: ‘Wij verzoeken het Ministerie van Volksgezondheid om, onder goed gedocumenteerde voorwaarden, onderzoek met bacteriofagen, ter behandeling van patiënten voor wie antibiotica geen oplossing meer bieden, toe te staan.’

Bekijk het dossier Bacteriofagen

Uitzending Radar
De uitzending van Dokters van Morgen heeft veel losgemaakt. Waarom zijn we in Nederland nog niet zo ver met de bacteriofagen? Antoinette praat in een uitzending van Radar met Ard Struijs, internist bij het Erasmus MC. Hij vertelt over de mogelijkheden van fagentherapie bij mensen en dat er in Nederland meer onderzoek moet komen naar deze behandelmethode.

Bekijk de uitzending:

Bron: zorgnu.avrotros.nl / Radar

Website:
https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/detail/onderzoek-met-bacteriofagen-in-nederland-teken-de-petitie/?ns_mchannel=email&ns_source=dmdelivery&ns_campaign=RadarNieuwsbrief&ns_linkname

________________________________________________________________________________________________________________

We hebben een chemische tijdbom georganiseerd in Nederland (5-10-2017 De Volkskrant)

Ik had me voorgenomen het in Groningen luchtiger te houden. Maar ik kan er niet omheen dat ik bij het eindpunt van de wandeling met Ben Koks op een weggetje sta met aan de ene kant een akker van een biologische boer, met onkruid, en aan de andere kant een geoogst en met Roundup behandelde tarweakker, onkruidvrij. Koks, de drijvende kracht van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, weet waarom deze akker is behandeld met glyfosaat. Nee, niet omdat het nodig is. Het is zelfs dom. Het kost de boer geld en het heeft nu geen enkel nut. Maar hij wil laten zien: ik heb het netjes, ik ben geen rommelboer, zoals mijn buurman. Maar ja, de biologische buurman heeft nauwelijks last van dat onkruid, en hij krijgt meer geld voor zijn uien. Dus wie is hier nou slim?

De gangbare landbouw heeft zich door de grote chemiereuzen in een keurslijf laten drukken, meent Koks. ‘En dat is helemaal niet nodig.’ Hij komt veel in Frankrijk, dat glyfosaat wil verbieden. ‘Alle grote landen gaan die kant op. Maar minister Kamp heeft zich weer laten inpakken.’ Een Franse collega-ecoloog, vertelt hij, is bezig met een onderzoek naar het verband tussen bestrijdingsmiddelen en vogelaantallen. Hij kreeg laatst de Europese data binnen. Alles wat in Frankrijk erg is, is in Nederland nog veel erger. Hij vroeg: hoe kan het dat jullie dit toestaan?’

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Goede vraag, vindt Koks. ‘Nederland kleurt donkerrood op alle kaarten van de wereld: stikstof, fosfaat, fijnstof, glyfosaat, noem maar op.’

Wat in elk geval vaststaat, is dat meer dan twintig jaar intensieve chemische onkruidbestrijding effect heeft gehad. Het Nederlandse boerenland is zowat onkruidvrij. Dat betekent ook: minder insecten en minder vogels. Koks: ‘Waar al helemaal nooit naar gekeken wordt, is de interactie tussen al die chemische middelen. Er zijn inmiddels sterke aanwijzingen dat de verenopbouw van veldleeuweriken en grauwe gorzen verstoord is. Op dat niveau werkt het dus al. We hebben een chemische tijdbom georganiseerd.’

Nou, daar staan we dan. Maar de oplossing ligt voor het grijpen, zegt Koks. ‘Gewoon stoppen op deze manier. Je kunt bij wijze van spreken vanaf morgen al natuurinclusief gaan boeren.
________________________________________________________________________________________________________________

Een op de vijf doden is gevolg van slechte voeding (26-09-2017 nu.nl)

Een eetpatroon dat onder meer bestaat uit weinig volkoren granen, groente, fruit en veel zout, is wereldwijd gezien een van de grootste doodsoorzaken.

Dat blijkt uit het grootschalige en doorlopende Global Burden of Disease-onderzoek, dat data over gezondheid verzamelt uit elk land ter wereld. In het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is een aantal verschillende papers gepubliceerd met daarin conclusies over de gemiddelde levensverwachting en de meest voorkomende risicofactoren op dood en ziekte.

Een slecht voedingspatroon is na roken de grootste risicofactor op overlijden, blijkt uit het onderzoek. Daarbij houden andere risicofactoren, waaronder diabetes en hoge bloeddruk, verband met een slecht eetpatroon. 72 procent van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten, waarbij overgewicht tot de grootste risicofactoren behoort.

Levensverwachting
Ook komt uit het onderzoek naar voren dat mensen gemiddeld langer leven. In 2016 was de levensverwachting voor vrouwen 75,3 jaar en mannen werden wereldwijd gezien gemiddeld 69,8 jaar oud. In Japan worden de mensen gemiddeld het oudst, personen bereiken in dit land gemiddeld de leeftijd van 84 jaar. In de Centraal-Afrikaanse Republiek is de levensverwachting het minst hoog met 50 jaar.

Wel zijn mensen gemiddeld langer (ernstig) ziek, waarbij de ziekte vaak verband houdt met overgewicht. Ook depressie komt in bijna alle landen veel voor.

Daarnaast zijn er in 2016 voor het eerst minder dan vijf miljoen kinderen jonger dan vijf jaar gestorven. In 1990 waren dit er nog elf miljoen. Vaccinaties, minder armoede en verbeterde watervoorzieningen hebben hier mede toe geleid

________________________________________________________________________________________________________________

Yoga en meditatie hebben effect op moleculair niveau (25-09-2017)

Meditatie en yoga kunnen moleculaire reacties in het lichaam veroorzaken, die tegenovergesteld zijn aan die van stress. Dat suggereert een verzamelstudie door onderzoekers van de Conventry University in Groot Brittannië en de Radboud Universiteit. Het onderzoek verscheen in juli in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Immunology.

Mind body interventions
Er werd onderzoek gedaan naar onder andere meditatie, Tai Chi, yoga en andere manieren om met de geest invloed uit te oefenen op het lichaam. Dit wordt ook wel ‘mind-body interventions’ genoemd. Deze methoden worden vaak gezien als manieren om stress te verminderen en gaan er dus vanuit dat de geest invloed heeft op het lichaam. Dit onderzoek bekeek of dit ook echt zo is. Hoewel dit idee over het algemeen bekend is, is volgens de Radboud Universiteit nog weinig bekend over het effect van mind-body activiteiten op biologische mechanismen bij stressreacties.

Uit het onderzoek blijkt dat mind-body interventions een lagere productie van het molecuul NF-kB en eiwitten genaamd ‘cytokines’ veroorzaken, wat de kans op ontsteking gerelateerde aandoeningen vermindert. Bij stress is het tegenovergestelde aan de hand: dan worden deze stoffen juist vermeerderd in het lichaam.

Eerder onderzoek naar mind body interventions
Het onderzoek verzamelde de gegevens van achttien al bestaande onderzoeken die zijn uitgevoerd over een periode van elf jaar. De onderzoekers analyseerden deze gegevens vervolgens op dit specifieke onderdeel. In totaal bevatten deze onderzoeken 846 deelnemers. De uitkomsten van de achttien onderzoeken zeiden allemaal iets over de werking van genen die eiwitten produceren en zo de biologische samenstelling van het lichaam en het immuunsysteem beïnvloeden (genexpressie). Zowel ervaren als non-ervaren beoefenaars van de mind-body interventions werden onderzocht.

Mogelijk zijn er nog meer manieren om deze moleculaire effecten op gang te brengen. Maar volgens de onderzoekers is het nog onduidelijk of andere activiteiten of een bepaald soort voeding dezelfde moleculaire effecten teweeg zouden kunnen brengen.

________________________________________________________________________________________________________________

Nieren mogelijk kwetsbaar voor luchtvervuiling (24-09-2017)

Luchtvervuiling zou volgens onderzoekers schadelijk zijn voor de nieren. In eerder onderzoek werd al een verband tussen luchtvervuiling en hersenbloedingen, kanker, astma, hart- en vaatziekten gevonden.

Tijdens het onderzoek, dat in het tijdschrift van de American Society of Nephrology (JASN) is gepubliceerd, werden 2.482.737 Amerikaanse veteranen gemiddeld 8,5 jaar lang gevolgd.

De luchtverontreinigingsniveaus werden beoordeeld door gebruik te maken van sensoren van NASA-satellieten. Resultaten van de luchtverontreinigingsniveaus en de gezondheid van de veteranen werden met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat naarmate de hoeveelheid luchtverontreiniging toeneemt, meer mensen een nierziekte of nierfalen hebben.

“Zelfs luchtverontreiniging die lager is dan de gestelde milieunorm is schadelijk voor de nieren”, zegt onderzoeker Ziyad Al-Aly. “Eigenlijk laat het onderzoek zien dat er geen veilige hoeveelheid luchtvervuiling bestaat.” Uit vervolgonderzoek zou moeten blijken of het effect van luchtvervuiling op de gezondheid in de rest van de wereld hetzelfde is.

________________________________________________________________________________________________________________

‘Mensen met afwijkend magnesiumgehalte hebben vaker dementie’ (22-09-2017)

55-plussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed worden vaker dement dan ouderen met gemiddelde waarden, blijkt uit een bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC.

Volgens de wetenschappers is het risico op dementie bij een afwijkende spiegel 30 procent hoger. De mogelijke nieuwe risicofactor kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie.

De onderzoekers wijzen erop dat magnesiumspiegels makkelijk te beïnvloeden zijn met voeding of supplementen. “Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwen en zit in voeding zoals spinazie, amandelen, cashewnoten, soja en zwarte bonen, granen, yoghurt en avocado’s.”

Aanknopingspunt
“Het kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie”, zegt arts-onderzoeker Brenda Kieboom van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC.

“Bijzonder is dat we verschil zien in risico bij gezonde mensen met redelijk normale waarden. We denken dat het risico nog groter dan 30 procent kan zijn bij mensen met een magnesiumtekort of -overschot in het bloed.”

Vervolgonderzoek
De relatie tussen het magnesiumgehalte en dementie is nog niet eerder aangetoond. Het Erasmus MC geeft wel aan dat er vervolgonderzoek nodig is. Het onderzoek is uitgevoerd onder 9.500 mensen. In totaal kregen 823 mensen dementie. Van de mensen met een lager of hoger magnesiumgehalte dan gemiddeld kreeg een op de tien dementie na acht jaar. Bij de mensen met een gemiddeld gehalte was dit een op de veertien.

De uitkomsten ervan zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

________________________________________________________________________________________________________________

‘Verband tussen psychologisch trauma en auto-immuunziekte lupus’ (21-09-2017)

Vrouwen met een psychologisch trauma hebben mogelijk een verhoogd risico op lupus.

Dat schrijven onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in het blad Arthritis & Rheumatology.

Lupus is een mogelijk fatale auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en interne organen kan aantasten.

De wetenschappers bekeken data van 54.763 vrouwen die deelnamen aan een groter gezondheidsonderzoek. Ze gebruikten vragenlijsten om te bepalen of iemand was blootgesteld aan een trauma, zoals een ernstig auto-ongeluk of seksueel misbruik. Ook werd aan de hand van medische dossiers bekeken of iemand een posttraumatische stressstoornis (PTSS) had.

Invloed
De studie strekte zich uit over een periode van 24 jaar. In die tijd werden 73 gevallen van lupus geconstateerd. In vergelijking met vrouwen zonder trauma hadden vrouwen met PTSS een bijna drie keer zo grote kans om lupus te krijgen. Blootstelling aan een trauma zonder symptomen van PTSS maakte de kans op het ontwikkelen van lupus meer dan twee keer zo groot.

Volgens hoofdonderzoeker Andrea Roberts is al uit meerdere onderzoeken gebleken dat geestelijke gezondheid, stress en trauma’s invloed hebben op iemands fysieke gezondheid. “Dingen die spelen in onze gedachten, hebben daadwerkelijk invloed op onze fysieke gezondheid”, zegt ze tegen The New York

________________________________________________________________________________________________________________

Denkvermogen hartpatiënt sneller achteruit (11-09-2017)

MAASTRICHT – De hersenfuncties van hartpatiënten gaan sneller achteruit naarmate ze ouder worden vergeleken met gezonde mensen, blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

De wetenschappers onderzochten twaalf jaar lang de relatie tussen hart- en vaatziekten en de hersengezondheid onder bijna 2000 mensen. Gekeken werd naar de ontwikkeling van verschillende hersenfuncties, zoals geheugen, aandacht en de snelheid van informatieverwerking. Vooral vaatvernauwingen blijken een groter risico op te leveren.

Volgens de Maastrichtse onderzoekers scoren hartpatiënten na twaalf jaar ,,aanzienlijk minder goed” dan gezonde mensen. ,,Vanuit preventief oogpunt is het dus van belang om tijdig en zorgvuldig in te grijpen vanaf het moment dat de eerste hart- en vaatklachten zich aandienen. Aanpassing van leefstijl is daar bijvoorbeeld een belangrijke factor bij. Dat is dus niet alleen goed voor hart en vaten, maar ook voor het brein”, zegt hoofdonderzoeker Sebastian Köhler.

De bevindingen zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften European Heart Journal en PLOS ONE.

Bron De Telegraaf: https://goo.gl/XaTWE3

________________________________________________________________________________________________________________

Gratis Schoolfruit (22-08-2017)

Slechts 1 procent van de kinderen eet voldoende groente en vijf procent eet voldoende fruit. Gratis schoolfruit helpt dit te verbeteren. Iedere leerling krijgt dan wekelijks op school drie keer groente of fruit, twintig weken lang. Na afloop nemen de kinderen vaker groente of fruit mee als tussendoortje en weten ze meer over gezonde voeding. Wageningen is aanspreekpunt voor scholen en ontwikkelde het bijbehorende lesmateriaal. Van 4 tot 15 september 2017 kunnen zich weer 2600 basisscholen melden voor het EU-Schoolfruitprogramma. Gaat ook jouw school voor gezond? wur.nl/schoolfruit

________________________________________________________________________________________________________________

Vitamine B3 kan miskramen voorkomen (15-08-2017)

Niacine, beter bekend als vitamine B3, zou erg werkzaam zijn bij het voorkomen van miskramen of geboortedefecten. Dat melden wetenschappers na onderzoek naar de invloed van niacine.
De onderzoekers bekeken de genen van vier families waarin veel miskramen en geboortedefecten voorkwamen. Daaruit kwamen twee genmutaties naar voren, die invloed hadden op de productie van nicotinamideadeninedinucleotidefosfaat (NAD), een molecuul dat cruciaal is voor de ontwikkeling en het herstel van genen. Ze bootsten deze mutaties na in muizenembryo’s en ontdekten bij de hieruit geboren babymuizen dezelfde geboortedefecten als aangetroffen bij de menselijke baby’s. Beiden hadden een tekort aan NAD.

Aangezien vitamine B3 in de vorm van niacine wordt omgezet in NAD, besloten de wetenschappers het supplement toe te voegen aan het drinkwater van de zwangere muizen. Daarna bleken de geboortedefecten verdwenen te zijn. Alle geboren muisjes bleken in uitstekende gezondheid.

Test
De onderzoekers zeggen dat de volgende stap van dit onderzoek is om een test te ontwikkelen waarmee het NAD-gehalte van zwangere vrouwen kan worden gemeten. Vrouwen bij wie dit laag blijkt, kunnen dan extra vitamine B3 innemen. Dit zal waarschijnlijk in een andere vorm zijn dan de bestaande vitamine B3-pillen: die zijn mogelijk niet voldoende om zo’n tekort aan te vullen.
“Dit heeft de potentie om het aantal miskramen en geboortedefecten drastisch te verminderen”, stelt Sally Dunwoodie van het Victor Chang-instituut.
Niacine – of vitamine B3 – is ook aanwezig in onder meer vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.

________________________________________________________________________________________________________________

Verband gevonden tussen autisme en blootstelling aan lood in baarmoeder  (03-06-2017)

Blootstelling aan metalen en stoffen als lood in de baarmoeder, zouden invloed kunnen hebben op het risico om als kind autisme te kunnen ontwikkelen. Of dat ligt aan de blootstelling van de stoffen of de manier waarop ze worden opgenomen, weten de wetenschappers nog niet zeker.

Dat blijkt uit onderzoek van Nature Communications. Voor het onderzoek werden melktanden van 16 paar eeneiige en twee-eiige tweelingen onderzocht, van wie ten minste een van de twee op 18-jarige leeftijd een autismediagnose had gekregen.
Ter vergelijking onderzochten de wetenschappers ook babytanden van 22 tweelingparen die geen autismediagnose hadden.

Omdat er ongeveer iedere week een nieuwe tandlaag wordt gevormd tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder en later in de kindertijd, kunnen wetenschappers zelfs op latere leeftijd nog precies zien aan welke chemicaliën de tanden ooit zijn blootgesteld.

Lood
Het onderzoeksteam vond een significant verschil in metaalopname tussen tweelingen met autisme en hun gezonde tweelingbroertjes of – zusjes.
In de late zwangerschap en eerste maanden na de geboorte namen kinderen met autisme veel meer lood – een giftige stof – op. Daarentegen namen zij minder essentiële middelen als magnesium en zink op. Het aantal giftige metalen in de tanden van kinderen zou zelfs de ernst van het autisme kunnen aantonen, menen de onderzoekers.

Te vroeg

De wetenschappers weten niet of de verschillen in het aantal gevonden giftige metalen en voedingsstoffen in de tanden te maken heeft met hoeveel een foetus of kind eraan is blootgesteld of hoe ze de producten opnemen.

“Ons onderzoek is een belangrijke stap naar het begrijpen van risicofactoren omtrent autisme, zoals blootstelling aan verontreinigde stoffen en voedingstekorten”, laat hoofdonderzoeker dr. Arora weten aan Reuters. “Het is nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen op basis van dit onderzoek.

________________________________________________________________________________________________________________

Dementie (16-05-2017)

Al eerder bleek dat favoriete nummers diepe herinneringen kunnen oproepen bij mensen in een vroeg stadium van dementie. Dit blijkt nu ook succesvol in een vergevorderd stadium.

Amerikaanse onderzoekers melden hun bevindingen met het zogenaamde ‘Music & Memory-programma’. Hierbij kregen bewoners van zo’n 200 verpleeghuizen een afspeellijst te horen met favoriete liedjes uit hun jeugd en de jaren erna. Deze muziek werd samengesteld door eigen familieleden, kennissen en bekende verzorgers. Het programma lis is ruim drie jaar volgehouden.

Het medicatiegebruik van de proefpersonen werd vervolgens vergeleken met andere dementerende bewoners. De resultaten zijn zeer veelbelovend. Eén op de vijf bewoners is inmiddels gestopt met het innemen van antipsychotica. Vóór het muziekprogramma was dit één op de zes. Maar ook gebruiken de onderzochte bewoners minder anti-angstmedicatie. In tehuizen waar ze niet werken met het muziekprogramma, is geen duidelijke afname te zien.

De muziek brengt diepe herinneringen terug bij mensen met dementie, en het kalmeert ze. Herinneringen die vreemd genoeg niet door de dementie verloren zijn gegaan. De muziekherinneringen kunnen mensen letterlijk weer “tot leven” wekken, en hen opnieuw een gevoel van “zelf” laten ervaren. Het stelt hen in staat weer een gesprek te voeren en “in het nu” te blijven. Ook als ze al in een vergevorderd stadium van dementie zijn. Ze rijgen hun communicatie deels weer terug en raken weer sneller in gesprek. Niet alleen met familieleden, maar zeker ook onderling.

In de verpleeghuizen die met het muziekprogramma werken, hadden bewoners veel minder last van gedragsproblemen. Qua humeur zagen de onderzoekers helaas nog geen verschil. Maar de favoriete muziek van de bewoners bracht weer licht in levens, die verloren leken door dementie.

________________________________________________________________________________________________________________