Het belang van een gezonde darmflora

In de dikke darm is een grote hoeveelheid darmbacteriën aanwezig. De darmbacteriën zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen, ‘nuttige’ en ‘schadelijke’ bacteriën. Het evenwicht tussen de nuttige en schadelijke bacteriën zorgt voor een gezonde darmflora. Bij een gezonde darmflora is de hele darmwand bezet met bacteriën waaronder genoeg nuttige bacteriën. Het kan voorkomen dat de darmflora wordt verstoord. Er ontstaan dan lege plaatsen op de darmwand waardoor de schadelijke bacteriën de kans krijgen om zich te vermeerderen. Als de schadelijke bacteriën de overhand krijgen in de darmen, dan kunnen er darmklachten als diarree of verstopping ontstaan.

Verstoring van de darmflora kan worden veroorzaakt door:

  • Infecties of ziekte
  • Het gebruik van antibiotica (deze medicijnen doden de ziekmakende bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora)
  • Psychische en lichamelijke stress
  • Het voor langere tijd gebruiken van ongezonde en/of vezelarme voeding

Door een verstoring van de darmflora kan het zijn dat uw lichaam een tijdje gevoelig reageert op bepaalde levensmiddelen. Wanneer de gezonde rust terug is kan de gevoelige darm ook weer rustig worden. Dan kunt u best weer iets eten waar uw lichaam eerder gevoelig op reageerde, maar in de juiste hoeveelheid (niet te veel) zodat uw lichaam het goed kan verdragen.

Het gezond houden van de darmen is dus erg belangrijk, maar hoe doen we dit? Het is goed om vezelrijk voedsel te eten. Fruit, volkerenproducten, groenten en peulvruchten bevatten veel vezels. Ook door uw weerstand op peil te houden, houd u uw darmflora gezond. Om de weerstand te verhogen is het raadzaam om biologische gezonde voeding te eten,  voldoende rust te nemen en regelmatig te bewegen.

(bron: http://www.spijsvertering.info/, Boek: De mooie voedselmachine – Gulia Enders)