Bent u gevoelig of intolerant voor gluten?

Glutenintoleranties lijken wel vaker voor te komen dan vroeger. Dit klopt ook. Eén van de redenen hiervoor kan het veranderende voedingspatroon zijn. We zijn in de loop der tijd andere tarwesoorten gaan eten en deze bevatten meer gluten dan hiervoor. Daarnaast worden er relatief meer pasta’s gegeten die ook gluten bevatten.

Gluten intolerantie
Wanneer u coeliakie heeft, kunt u geen gluten verdragen. Dit is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen weefsel. Wanneer er tarwe wordt gegeten, kunnen er ernstige ontstekingen in de darmen ontstaan, met als resultaat buikpijn, diarree en bloedarmoede. De klachten die voorkomen bij iemand met coeliakie worden niet altijd direct herkend, waardoor veel mensen rondlopen met onverklaarbare klachten die wellicht te wijten zijn aan een glutenintolerantie. Eén op de honderd mensen heeft coeiliakie en het komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Het beste om te doen bij coeliakie is het vermijden van granen. Er zijn echter veel meer mensen die lijden aan glutensensitiviteit. Bij glutensensitiviteit kunt u wel wel granen eten zonder dat er grote dramproblemen ontstaan, maar in beperkte hoeveelheid.

Lactose intolerantie
Glutenintoleranties komen regelmatig voor in combinatie met een lactose intolerantie. Lactose is een melksuiker dat vooral voorkomt in melkproducten. Wanneer de darmwand is beschadigd, kunnen de darmen lactose minder goed verteren. Er kunnen vervolgens klachten als buikpijn, diarree, misselijkheid en een opgeblazen gevoel ontstaan. Er wordt geschat dat één op de zeven mensen een lactose intolerantie heeft. Hoe ouder u wordt, des te meer kans u heeft dat u melksuiker niet meer kunt afbreken. Dit betekent niet dat u nu geen melk meer mag drinken, maar u kunt zelf uitproberen hoeveel u nog kunt verdragen en wanneer er problemen ontstaan. Er worden in supermarkten steeds meer lactose vrije producten verkocht.

Wat te doen?
Of u gevoelig of intolerant bent voor gluten kunt u merken aan verschillende symptomen zoals een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn. Veel mensen ontdekken pas dat ze zich beter voelen wanneer ze een periode glutenvrij eten (één of twee weken).