Kinderen geboren met een keizersnee, blijken een specifieke groep darmbacterien te missen. Het tekort aan de bacteriën zorgt voor een verhoogd risico op onder meer darmonstekingen, allergieën, astma en kanker. Dat schrijven onderzoeker isn het Canadian Meidcal Association Journal.
Darmbacteriën zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze helpen bij het verteren van voedsel, maar spelen ook een rol bij de vorming van het immuunsysteem en beschermen tegen infecties. Over de ontwikkeling van darmbacteriën is nog weinig bekend. Eerder konden alleen gekweekte bacteriën uit een laboratorium worden onderzocht, maar 80 procent van de darmbacteriën kan niet worden gekweekt.
De onderzoekers keken naar de bacterieontwikkeling van 24 gezonde baby’s. Zes van hen waren met een keizersnee geboren en negen kregen de eerste vier maanden alleen borstvoeding. normaal gesproken krijgen baby’s een soort natuurlijke inenting als ze tijdens de geboorte worden blootgesteld aan de vaginale bacteriën van hun moeder. Een keizersnede verstoort dit proces aldus de onderzoekers. Met name een vooral geplande keizersnee blijkt de bacterieontwikkeling te remmen. De onderzoekers denken dat dit komt door antibioticagebruik, of gebroken vliezen bij een spoedkeizersnee; het kind wordt dan toch blootgesteld aan enige moederbacteriën.
Ook bleek borstvoeding belangrijk bij het ontwikkelen van een gezonde darmflora. De baby’s die enkel flesvoeding kregen hadden een overschot van een bacteriesoort die in verband wordt gebracht met allergieën. Susana Fuentes, microbioloog aan de Universiteit van Wageningen en niet betrokken bij de Canadese studie, geeft aan dat de bevindingen in lijn liggen met eerder onderzoek. Maar nog niet eerder werd er dna-analyse toegepast om te onderzoeken wat geboorte en voeding voor invloed hebben op de bacterieontwikkeling.
Met hun resultaten willen de onderzoekers zwangere vrouwen en artsen waarschuwen. Keizersnedes en flesvoeding komen steeds vaker voor. ‘Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de impact die dit heeft op de gezondheid’, zegt Fuentes.
Overigens spelen niet alleen de bevallingswijze en babyvoeding een rol bij de ontwikkelingen van de darmbacteriën. De invloed van antibiotica, moeders dieet, en omgevingsfactoren zoals huisdieren moeten nader onderzocht worden, aldus de onderzoekers.
Bron Volkskrant
13 februari 2013