AMSTERDAM – Blootstelling aan een schadelijke stof tast nakomelingen meerdere generaties lang fysiek en mentaal aan.
Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Texas deze week in PNAS.
De wetenschappers stelden in hun onderzoek ratten bloot aan het schimmelverdelgingsmiddel vinclozolin en lieten de beesten vervolgens drie generaties lang doorparen zonder dat ze weer met de schadelijke stof in contact kwamen.
Vervolgens vergeleken ze de ratten met soortgenoten die ook in de eerste generatie niet blootgesteld waren aan het verdelgingsmiddel. Het bleek dat nakomelingem van de blootgestelde ratten dikker waren en een hogere testosterongehalte in hun bloed hadden.
Bovendien waren ze minder sociaal: ze hadden weinig interesse in contact met nieuwe ratten. De ratten hebben dus na meerdere generaties nog steeds zowel fysiek als mentaal last van blootstelling aan een schadelijke stof in een eerdere generatie.
Epigenetica
De onderzoekers wijten dit aan epigenetica. Dat is het fenomeen waarbij tijdens het leven iemands genetisch informatie aangepast wordt door specifieke moleculen, zogenaamde methylgroepen, aan het DNA te hangen.
Door die methylgroepen worden genen meer of minder actief. Er verandert hiermee dus niks aan de DNA-volgorde.
Omdat de epigenetische veranderingen ook in de sperma- of eicellen optreden, worden de aanpassingen doorgegeven aan volgende generaties. De blootstelling aan chemicaliën kan dus generaties lang een negatief effect hebben. Of het bij mensen ook zo werkt is niet bekend.