Slechte mondgezondheid leidt mogelijk tot alzheimer

slechte mondhygienePRESTON, VK – Mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis lopen misschien een hoger risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de School of Medicine and Dentistry van de Universiteit van Central Lancashire (UCLan).

Onderzoekers bekeken monsters van de gedoneerde hersenen van tien mensen met en tien mensen zonder dementie. Ze constateerden de aanwezigheid van restproducten van de bacterie porphyromonas gingivalis in de hersenen van de dementiepatiënten. Deze bacterie wordt vaak in verband gebracht met chronische parodontitis.

De bacterie komt in de bloedbaan terecht via alledaagse handelingen als eten, kauwen en tandenpoetsen en in het bijzonder door invasieve dentale behandelingen. Mogelijk betreedt de bacterie via de bloedbaan ook de hersenen. De onderzoekers suggereren dat elke keer dat de bacterie het brein bereikt, hij reacties van het immuunsysteem stimuleert bij bepaalde hersencellen, waardoor die meer chemicaliën vrijlaten die neuronen doden. Dit kan een van de mechanismen zijn die leiden tot veranderingen in het brein, het belangrijkste kenmerk van alzheimer. Ook kan dit mechanisme verantwoordelijk zijn voor ziektebeelden als verwarring en een slechter geheugen.

De gedoneerde hersenen zijn afkomstig van Brains for Dementia Research, een initiatief van Alzheimer’s Research UK en Alzheimer’s Society. Het bewijs voor de aanwezigheid van porphyromonas gingivalis in de hersenen van dementiepatiënten is van groot belang, omdat dit niet eerder werd aangetoond. De onderzoeksresultaten dragen bij aan de steeds omvangrijkere groep bewijzen voor een verband tussen slechte mondgezondheid en dementie.

De resultaten uit het onderzoek worden ondersteund door recent ongepubliceerd onderzoek waarin parodontitis werd getest op dieren. Dit onderzoek werd ook uitgevoerd door de UCLan, maar dan in samenwerking met de Universiteit van Florida. Het dieronderzoek bevestigde dat de bacterie porphyromonas gingivalis zijn weg naar het brein vindt als zich parodontitis heeft ontwikkeld.

Prof. John Crean, decaan aan de School of Medicine and Dentistry, vertelt: “Eerdere onderzoeken toonden al een verband tussen dementie en andere bacteriën en virussen, zoals herpes simplex I. Dit onderzoek suggereert ook een associatie tussen parodontitis en mensen die vatbaar zijn voor het ontwikkelen van alzheimer als ze worden blootgesteld aan de juiste stimulator. Of slechte dentale hygiëne daadwerkelijk tot dementie kan leiden bij gezonde mensen, moet verder onderzocht worden, want dat zou grote gevolgen hebben voor de mensheid. Het kan ook zijn dat porphyromonas gingivalis de bestaande ziekte verergert.”

Dr. Sim K. Singhrao, senior onderzoeker bij UCLan, vult aan: “We proberen te bewijzen dat als het brein herhaaldelijk wordt blootgesteld aan bacteriën (of hun restproducten) uit ons tandvlees, daaropvolgende immuunreacties kunnen leiden tot het afsterven van zenuwcellen en mogelijk geheugenverlies. Regelmatig tandartsbezoek kan belangrijker zijn dan tot nu toe gedacht werd. Om de hypothese kracht bij te zetten, hopen we dat Brains for Dementia Research ons hersenweefsel ter beschikking stelt van mensen met een intact en mensen met een aangetast geheugen van wie relevante tandheelkundige informatie beschikbaar is. Doel van het onderzoek is te bepalen of de bacterie porphyromonas gingivalis kan worden gebruikt als een teken van de ziekte van Alzheimer. Via een simpele bloedtest kan dan het ontstaan van de ziekte van Alzheimer bij risicopatiënten aangetoond worden.”

Bron: Dental Tribune International