Red de wereld, koop een kaasje

kh-logoOnze Nederlandse kaas is gemaakt van Nederlandse melk van Nederlandse koeien. Toch is onze kaas niet zo Nederlands als we wel denken. Het voer dat we onze koeien geven bestaat voor een belangrijk deel uit soja dat helemaal uit Zuid-Amerika komt. En hoewel dat voer misschien best goed is voor de productiviteit van onze koeien, is het niet goed voor onze wereld.

Deze soja wordt zeer grootschalig geteeld in Zuid-Amerika, voornamelijk in Brazilië en Argentinië. Met grote gevolgen. Voor de enorme sojaplantages worden grote stukken natuur opgeofferd en lokale boeren worden gedwongen hun land te verlaten. De productie brengt veel vervuiling met zich mee en de eenzijdige teelt leidt tot verschraling van de grond. Het vervoer van al die miljoenen tonnen soja overzee is natuurlijk ook niet milieuvriendelijk. En omdat we dáár, in Zuid-Amerika, de grond uitputten maar híer, in Europa, de mest produceren is bovendien de natuurlijke kringloop verbroken.

Alle reden om dit te veranderen. En dat willen wij doen door weer een écht Nederlandse kaas te gaan maken. Een kaas van Nederlandse melk van Nederlandse koeien die Nederlands voer eten, of in ieder geval voer van zo dichtbij mogelijk. En dat kan heel goed. Het is nog niet zo lang geleden dat onze koeien elke dag louter voer van Nederlandse bodem aten. En dat moet in de toekomst ook weer lukken. Met gras natuurlijk, maar ook met eiwitrijke gewassen als veldbonen en erwten, lupines en onze eigen soja. Hmmm.

Wij gaan een kaas maken die duurzamer en socialer is en de kringloop klein en gezond houdt. Een kaas die de wereld een stuk minder belast. Kleine Hoefprint Kaas. Een kaas met lokale ambitie.

Natuurlijk gaan we die kaas niet zelf maken; nee, dat moeten de kaasproducten gaan doen. En om die te overtuigen, doe we een beroep op u. Doe mee aan de grootste kaasbestelling van Nederland! Samen zorgen we ervoor dat de vraag naar kleine Hoefprint kaas zo groot is dat de kaasfabrikanten er niet omheen kunnen om de kaas ook echte te maken.

Doe mee, bestel een kaasje en maak de wereld een stukje duurzamer.

U kunt deze online bestellen:  www.kleinehoefprint.nl