Klassieke muziek kan menselijke genen beïnvloeden

Klassieke muziek kan de activiteit van menselijke genen beïnvloeden, zo beweren Finse wetenschappers in een nieuwe studie.
Muziek van bijvoorbeeld Mozart kan er bij sommige mensen voor zorgen dat de activiteit verandert van genen die betrokken zijn bij leertaken en het geheugen. Het effect treedt alleen op bij mensen die veel ervaring hebben met het luisteren naar klassieke muziek. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Helsinki in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

Viool
Bij het onderzoek werd aan 48 proefpersonen gevraagd om twintig minuten luisteren naar Mozart’s Vioolconcert nr. 3 in G majeur.
Vooraf en na afloop van het concert werd er bloed afgenomen bij de deelnemers, zodat de uitdrukking van specifieke genen in het bloed kon worden gemeten.
Uit het onderzoek bleek dat vooral genen actiever werden die betrokken zijn bij zogenoemde synaptische neurotransmissie, oftewel de overdracht van signalen in de hersenen bij leer- en geheugentaken. Een gen dat betrokken is bij de ontwikkeling van Alzheimer leek na het concert juist wat minder tot uitdrukking te komen.

Kleinschalig
Het onderzoek is echter te kleinschalig van opzet om definitieve conclusies te trekken over de invloed van klassieke muziek op bijvoorbeeld leertaken.
Volgens hoofdonderzoekster Irma Järvelä was het effect ook lang niet bij iedereen meetbaar. “We vonden alleen veranderingen in activiteit van genen bij deelnemers die ervaring hadden met klassieke muziek”, verklaart ze op nieuwssite ScienceDaily. “Dat suggereert dat mensen vertrouwd moeten zijn met deze muziek om de effecten te ervaren.”

Faro neuro & health center werkt met geluidstherapie die de genen positief beïnvloedt.

(Bron: www.nu.nl 16-03-2015)