Hoe zit het met geurloze kokosolie? Goed of fout?

Bericht uit een blog van Rachel van Voedzo.nl

In een blog zag ik het ineens verschijnen: geurloze kokosolie heeft niet de gezondheidsvoordelen als extra vierge kokosolie. Ik gebruik nu al een paar maanden kokosolie en was blij een goedkoop merk gevonden te hebben, maar ‘schrok’ toch even van dit bericht. Ik meteen in mijn keukenkastje gekeken welke versie ik dan eigenlijk heb. Tot mijn geruststelling zag ik op de verpakking staan ‘pure kokosolie’. Mooi, dacht ik, ik zit goed.
Welke versie heb ik nu eigenlijk?
Totdat ik van de week weer een bestelling online wilde plaatsen en het me opviel dat er bij kokosolie niet (altijd) duidelijk stond vermeld welke versie het was. Dus ik via de site gevraagd aan de winkel welke versie het is. Voor de zekerheid ook even nagevraagd bij de winkel waarvan ik de kokosolie al heb en wat blijkt: allebei ontgeurd!!! Dus dat woordje ‘puur’ zegt ook niks….

Walnootolie??
Ik had het er nog met mijn man over en die had een verhaal over walnootolie waar ook behoorlijk mee gesjoemeld wordt en wat uiteindelijk maar een klein beetje echte walnootolie blijkt te zijn en voor de rest gefilterde oude walnootolie… zit je dan met je mooie fles walnootolie en denken dat je goed bezig bent… Je wordt dus besodemieterd waar je bij staat. Dus lees goed de verpakking en vraag na bij de leverancier voor je iets aanschaft.

Prijsverschil = vraag en aanbod
Je ziet het vaak ook aan het prijsverschil, extra vierge kokosolie is ongeveer de helft duurder als geurloze kokosolie. Dit is een vraag aanbod kwestie, veel vraag naar en weinig aanbod zorgt voor een hoge prijs.

Raffinageproces van geurloze kokosolie
Even terugkomend op de vraag, is geurloze kokosolie dan goed of fout? Het is op zich niet fout, in de zin dat je er ziek van wordt of zo. Het heeft echter niet de voordelen die extra vierge kokosolie heeft (zoals gezonde MCT’s, verbetering darmflora, verzorgt tanden, verhoogt calorieverbranding. verbetert opname voedingsstoffen en verlaagt glycemische index van voeding) en dit komt door het proces van geurloos maken.

Kokosrasp vs. copra
Extra vierge kokosolie bestaat uit vermalen kokosnoten die gedroogd worden op een lage temperatuur in een droogkast. Door de droge kokosrasp koud te persen krijg je extra vierge kokosolie. De ontgeurde kokosolie daarentegen wordt gemaakt van copra. De kokosnoten worden gedroogd tot copra die een proces in een raffinaderij ondergaan, waaronder het persen, raffinage, bleken en ontgeuren. Tijdens het raffinageproces gaan een aantal voedingsstoffen verloren, waardoor deze geen toegevoegde waarde meer bieden aan jouw gezondheid.

Wil je de voordelen van kokosolie?
Dus als je de kokosolie wilt gebruiken voor zijn voordelen, gebruik dan de extra vierge (biologische natuurlijk) kokosolie en gebruik dit koud, als je het namelijk gebruikt om in te bakken, verlies je alsnog de voordelen. Gebruik voor het bakken dan de ontgeurde kokosolie.

Ik heb weer geleerd…
Ik heb in ieder geval weer wat bijgeleerd, want terwijl ik dacht voordelen te hebben met mijn kokosolie, was daar dus helemaal geen sprake van. Dus smeren op eczeem was een beetje zinloos. Gisteren dus maar snel een bestelling geplaatst voor extra vierge kokosolie en ik ben benieuwd naar de effecten ervan!
mei 2013 By rachel