Emulgatoren die in ijsjes en veel andere bewerkte voedingsproducten zitten kunnen bijdragen aan het ontstaan van darmontstekingsziekten en overgewicht. Dat schrijven Amerikaanse en Israëlische onderzoekers op basis van muizenexperimenten in de jongste editie van Nature.
Emulgatoren worden toegevoegd aan voedingsproducten om ze smeuïger en langer houdbaar te maken. In totaal zijn er tientallen emulgatoren, maar de studie richtte zich op twee veelgebruikte stoffen: carboxymethylcellulose (cmc) en polysorbate-80 (p80).
De onderzoekers gaven muizen drinkwater met 1 procent cmc of p80. Muizen met aanleg voor de darmontstekingsziekte colitis ontwikkelden als gevolg hiervan deze ziekte. Muizen zonder aanleg ontwikkelden de stofwisselingsziekte metabool syndroom. Hetzelfde effect trad op toen de onderzoekers de emulgatoren toevoegden aan het voedsel van de muizen.
Schadelijk
Volgens de onderzoekers doen de emulgatoren schadelijke bacteriesoorten in de darmen floreren, die vervolgens het darmslijmvlies aantasten. Hierdoor raakt de barrière verzwakt die het darmslijmvlies en de darmwand normaal gesproken vormen tussen de darminhoud en het lichaam. Moleculen afkomstig van de bacteriën kunnen het lichaam in ‘lekken’, stofwisselingsprocessen verstoren en zo het metabool syndroom veroorzaken.
Lees hier meer: http://bit.ly/1LVddBg
(Bron: Volkskrant 26-02-2015)