Het belang van magnesium

Magnesium is nodig voor het opbouwen van lichaamseiwitten, de opbouw van botten en de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen. Daarnaast is magnesium van belang voor het samentrekken en het strekken van spieren waaronder de hartspier.

Magnesium zit in veel voedingsmiddelen. In cacao, bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten zit meer dan 100 milligram per 100 gram. Daarbij zit in groene groenten, peulvruchten, fruit, drinkwater en koffie ook magnesium.

Bij een normale inname van magnesium wordt 20-60% opgenomen uit de voeding. Hoe hoger de inname, hoe lager de procentuele opname. Een magnesiumtekort is te herkennen aan een lusteloos of vermoeid gevoel, spierkrampen en in extreme gevallen hartritmestoornissen. Verder vergroot een tekort aan magnesium de kans op osteoporose.

Vooral ouderen hebben een verhoogd risico op een tekort van magnesium. Dit komt omdat met het toenemen van de leeftijd de absorptie van magnesium in de darmen afneemt en de afvoer van magnesium toeneemt via de urine. Alcoholisten, diabetespatiënten en patiënten met ziekten zoals de ziekte van Crohn en Coeliakie zijn ook risicogroepen voor een magnesiumtekort.

Een lage magnesiuminname blijkt ook gepaard te gaan met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hypertensie, beroerte, dikke darm kanker, overgewicht en type-II-diabetes. Een causaal verband is echter niet aangetoond. Magnesium helpt de spieren soepel te houden, een tekort hiervan kan zorgen voor spierkrampen. Het aanvullen van magnesium kan hiertegen helpen in de vorm van voeding of supplementen. Ook zijn er gunstige effecten van magnesiuminname bij een hoge bloeddruk en migraine.

(Bron: Voedingswaarde, december 2014)