Natuurlijke middelen bij een verkoudheid

(Bron: Medisch Dossier,jaargang 16-10-2014)

In deze tijd van het jaar komt een verkoudheid bij veel kinderen en volwassenen voor. Volgens verschillende onderzoekers zijn er maar weinig verkoudheidsmiddelen/medicijnen die echt werken. Daarbij zouden deze medicijnen de gezondheid van kinderen juist kunnen schaden.

Gelukkig zijn er ook andere opties om de symptomen van je verkoudheid te verminderen. Voor volwassenen is dat bijvoorbeeld het innemen van zink, hierdoor kan de duur van de verkoudheid worden verkort. Ook zijn er verschillende kruidenmiddelen die kunnen helpen tegen verkoudheid zoals het wortelextract ‘Pelargonium sidoides’. De symptomen nemen hierdoor in ernst af, dit is ook het geval bij inname van ‘Echinacea purpurea’, dit helpt het beste wanneer je het inneemt zodra de eerste verkoudheidsverschijnselen zich voordoen. Ook het plantje ‘Andrographis paniculata’ werkt volgens verschillende studies om de symptomen van je verkoudheid sterk te verminderen.

Of vitamine C werkt om de verkoudheid te verminderen is nog niet helemaal duidelijk, uit sommige onderzoeken blijkt dat het afhankelijk is van de dosis, een hogere dosis zou de symptomen meer verminderen dan een lagere dosis. Het nadeel van een hoge dosis (meer dan 2 gram per dag) is dat er maag-darm klachten kunnen ontstaan zoals diarree. Om dit te voorkomen is het het beste om een niet zure (gebufferde) vorm van vitamine C te slikken en de dosis te verdelen over de dag. Dit middel heeft wél bewezen effecten voordat de verkoudheid ontstaat, als preventie. Bij het slikken van vitamine C supplementen is de duur van de verkoudheid verkort en zijn de symptomen minder ernstig. Daarnaast kan probiotica werken als een preventiemiddel. Deze supplementen staan bekend om hun afweer-versterkende eigenschappen. Knoflook werkt als een natuurlijk antibioticum, de stof allicine die knoflook bevat doodt bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat bij het dagelijks slikken van een knoflooksupplement een grote groep minder vaak verkouden werd. Tot slot is beweging ook een belangrijke preventiefactor. Mensen die dagelijks bewegen hebben vaak mildere verkoudheidsymptomen.

Bij kinderen helpt het ook om zink en het wortelextract ‘Pelargonium sidoides’ te slikken. Daarnaast werkt honing bij kinderen ook prima om minder vaak te hoesten en mogelijke slaapproblemen te voorkomen of te verminderen. Let op dat kinderen onder 1 jaar nog geen honing mogen vanwege de bacteriën die schadelijk kunnen zijn hele jonge kinderen. Ook een neusspoeling met een zoutwater oplossing blijkt werkzaam om de keelpijn te verzachten en de ademhaling door de neus te vergemakkelijken.

Preventiemiddelen voor kinderen zijn, net als bij volwassenen, zink, vitamine C en probiotica.

We wensen jullie een gezonde herfst toe!