Verhoogde hersenactiviteit mogelijk oorzaak Alzheimer

AMSTERDAM – Verhoogde activiteit in bepaalde delen van de hersenschors zou een oorzaak kunnen zijn van de ziekte van Alzheimer.

Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van het VU Medical Center deze week in PLoS Computational Biology.
In de eerste stadia van de ziekte van Alzheimer worden veranderingen gemeten in de activiteit van delen van de hersenen met veel verbindingen naar de rest van het brein.
Veelal wordt er vanuit gegaan dat dit het gevolg is van de ziekte, maar recente onderzoeksresultaten laten zien dat het het ook wel eens de oorzaak kan zijn.

Computermodel
Voor de nieuwe studie gebruikten de onderzoekers een computermodel van de menselijke cortex, de buitenste ‘schors’ van de hersenen. Hiermee kan de activiteit van grote groepen hersencellen worden gesimuleerd.
Wanneer in het computermodel hersengebieden werden beschadigd door verhoogde activiteit, leidde dat tot verval van de hersenen dat sterk overeenkomt met dat van Alzheimerpatiënten. Vervolgstudies gaan nu kijken of deze vondst geverifieerd kan worden bij patiënten.’

Medicatie
De resultaten suggereren het beïnvloeden van hersenactiviteit in vroege stadia van de ziekte mogelijkheid biedt om de ziekte te lijf te gaan. Dit is mogelijk met medicatie, maar ook met hersenstimulatie door middel van magneten of elektroden.