Verband tussen vuile lucht en geheugenverlies

CHICAGO – Wonen in een drukke stad of bij een snelweg met veel luchtvervuiling, kan leiden tot een grotere kans op een beroerte en geheugenverlies.

Amerikaanse wetenschappers hebben dat geconcludeerd in twee onderzoeken.
Bewoners van Boston bleken vaker een beroerte te krijgen na een piek in de luchtvervuiling. De kans steeg zelfs 34 procent in de 24 uur na de piek, ontdekte Gregory Wellenius van de Brown University in Providence.
Hij vermoedt dat het lichaam door de luchtvervuiling slechter in staat is om de bloeddruk op peil te houden. Dat kan leiden tot een beroerte.

Veroudering
In een ander onderzoek bleek de luchtvervuiling van invloed op de snellere veroudering van de hersens. Bij onderzoek van 20.000 oudere Amerikaanse vrouwen bleek hun geheugen en denkvermogen te verslechteren als ze vlakbij luchtvervuiling woonden.
In het ergste geval waren de vaardigheden 2 jaar sneller achteruit gegaan dan normaal, aldus Jennifer Weuve van de Rush University Medical Center in Chicago.

Dat verschil merkt een individueel persoon niet, zegt Weuve. Maar op een hele bevolking zou schonere lucht kunnen leiden tot minder gevallen van dementie.