Speltbrood is gezond

Ben je die simpele bruine boterhammen met kaas voor de dagelijkse lunch helemaal zat? Probeer dan eens speltbrood. Spelt is een van de gezondste granen in zijn soort en een echt oergraan. Spelt in de moeder van alle graansoorten en in de middeleeuwen werd het samen met rogge als bijna enige soort gegeten. Helaas zijn er tegenwoordig weinig mensen die bekend zijn met dit supergraan.

Voedingswaarde
Spelt is een vet, warm en krachtig graan met een hoge voedingswaarde. Tarwe verliest een groot deel van zijn voedingswaarde wanneer het gemalen wordt, maar spelt niet. Zo krijg je veel meer voedingswaarde per sneetje brood binnen dan bij ieder andere broodsoort.

Voordelen
De granen helpen je cholesterol onder controle te houden en daarmee kun je, mocht je last hebben van een hoge bloeddruk deze op lange termijn verlagen. Maar het eten van speltbrood zorgt ook voor het verminderen van gewrichtsklachten. Het is namelijk rijk aan mucopolysacchariden wat een belangrijk aandeel heeft in de opbouw van kraakbeen. Soepel kraakbeen betekend soepele gewrichten. Verder is speltbrood een goede bron van vitamine B2, waar mensen die vaak last hebben van hoofdpijn een tekort aan hebben. De voedingsvezels in het brood zorgen voor een goede stoelgang.

Verkrijgbaarheid
Als je het brood bij de supermarkt kunt vinden, ga dan voor het ambachtelijke gebakken brood, wees kritisch wat betreft de ingrediënten. De meeste bakkers verkopen inmiddels ook speltbrood, daar zal het wel ietsje duurder zijn dan in de supermarkt. De meeste natuurwinkels zullen je ook wel aan een speltbrood kunnen helpen. Het brood verdient alleen zijn titel als het voor 100 procent met speltgranen bereid is.

Bron: Telegraaf.nl