Slaap jij wel genoeg?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat we te weinig slapen, dit is heel slecht voor onze gezondheid. Waarom is dit zo slecht? Als we niet genoeg slapen dan wordt ons lichaam ziek. Het lichaam raakt van slag wat te merken is aan het hart, de longen, de stofwisseling, de hormoonproductie, het immuunsysteem, de eetlust enzovoorts. Wetenschappers concluderen dat slaap eigenlijk net zo belangrijk is als de ademhaling en de bloeddruk.

Gezondheidsrisico’s
Mensen die kort en slecht slapen hebben 65% meer risico op hart- en vaatziekten en een drie keer zo hoge kans op hartfalen dan mensen die wel goed slapen. Ook worden mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen drie keer zo snel verkouden.

Uit een Fins onderzoek blijkt dat slecht slapen bij mensen zorgt voor meer stoffen in het bloed die ontstekingen oproepen. Daarnaast toonden Amerikaanse onderzoekers aan dat de hoeveelheid stresshormonen veel te hoog wordt wanneer je een nacht doorhaalt. Ook is het zo dat er bij slaapgebrek meer ghreline aan wordt gemaakt, dit is het hormoon dat het hongergevoel opwekt. Er wordt tegelijkertijd dan minder leptine aangemaakt, dit is het hormoon dat de honger stilt.

Maar laten we niet overdrijven, een paar korte nachten laat wel lichamelijke sporen na. Hieronder vallen het bloedsuikergehalte en het immuunsysteem die licht ontregeld raken. Maar als je weer een goede nacht slaapt, wordt dit in de slaap weer hersteld. Pas wanneer dit herstel uitblijft en mensen niet alleen te kort slapen maar ook inleveren op de kwaliteit van hun nachtrust ontstaan er risico’s volgens hoogleraar van Someren.

Slaapmoment
We slapen volgens onderzoek te vaak op verkeerde momenten. Door ploegdiensten en door op grote schaal in het licht van de televisie, mobiele telefoons en tablets verstoren we de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Circa eenvijfde van alle Nederlanders functioneert overdag niet goed door een gestoorde slaap. En de mensen die beweren dat een paar uur slaap genoeg is? Dit zal te maken hebben met hun gedrevenheid, vaak blijkt dat wanneer deze personen in een laboratorium slapen en weg zijn van de dagelijkse hectiek dat ze dan helemaal niet meer zo kort slapen.

Kinderen
Kinderen die te laat naar bed gaan worden de dag erna niet rustig maar zij worden juist druk. Deze drukte kan zelfs kan het idee opwekken dat deze kinderen ADHD hebben, waar regelmatig Ritalin op volgt.

Depressies
Wanneer slaapproblemen worden aangepakt bij depressieve patiënten zien psychiaters het herstel van de depressie in een stijgende lijn gaan. Vaak wordt gedacht dat slaapproblemen ontstaan vanwege de depressie, maar steeds meer onderzoek wijst uit dat ook het omgekeerde waar is. Er zijn namelijk veel mensen met slaapproblemen die depressief worden.

(Bron: Volkskrant, 29-11-2014)