Link tussen depressie en voeding?

(Bron: Voedingswaarde oktober 2014)

Depressies zijn veelvoorkomend, kan de bijdrage van voeding hieraan iets veranderen? Dit jaar zijn er verschillende onderzoeken verschenen over de relatie tussen voedingspatronen en depressie. In een onderzoek van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster is gewerkt met drie groepen die verschillende eetpatronen aanhielden:

  • Een (ongezond) westers eetpatroon
  • Een mediterraan eetpatroon
  • Andere traditionele eetpatronen zoals een Japans dieet met vis en zeevruchten, rijst soja etc.

Een andere groep onderzoekers verdeelde de eetpatronen in twee groepen:

  • Een (ongezond) westers eetpatroon
  • Het ‘healthy diet pattern’ wat veel fruit, groenten, volkoren, graanproducten, gevogelte, vis en vetarme melkproducten bevat.

Uit deze onderzoeken is gebleken dat het westerse voedingspatroon tot meer depressies kan leiden terwijl het gezonde eetpatroon met meer groenten, fruit, volkoren graanproducten etc. juist gerelateerd zijn aan minder depressies.

 Hoe komt dat dan?

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen waarom het gezonde dieet tot minder depressies kan leiden:

  • Een gezond eetpatroon leidt in het algemeen tot een betere gezondheid en bij een goede gezondheid blijven depressies vaker uit.
  • Depressieve mensen blijken meer beschadiging in de hypocampus (betrokken bij het opslaan van informatie en herinneringen) te hebben dan mensen zonder een depressie. De antioxidanten die men door het gezonde eetpatroon (via fruit en groenten) binnenkrijgt, zouden deze schade kunnen tegengaan in de hersenen.
  • Het gezonde eetpatroon is rijk aan omega 3-vetzuren die het risico op een depressie verminderen.
  • Een laatste veronderstelling is dat de diverse voedingsmiddelen tot het positieve effect kunnen leiden.