Kanker voorkomen door een gezonde leefstijl?

Uit onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding is gebleken hoe vaak een ongezonde leefstijl in Nederland tot kanker leidt. Roken is hierbij de grootste boosdoener en veroorzaakt jaarlijks bij 19.000 mensen kanker. Daarnaast komen ongezond eten, overgewicht, alcoholgebruik, een gebrek aan beweging en schade door overmatig zonlicht ook als oorzaken van kanker voor.

Hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney (Radboudumc) zegt dat kanker veel vaker kan worden voorkomen dan we zouden denken. De meeste mensen beseffen dit echter niet. Net zoals roken kan alcohol bijvoorbeeld ook je DNA beschadigen. Daarbij stimuleert alcohol de aanmaak van bepaalde hormonen die de kans op kanker kunnen vergroten. Ook rood vlees bevat een stof die de darmwand kan beschadigen waardoor de kans op kanker kan worden bevorderd (dit geldt voor grote hoeveelheden van deze stof).

Niet bij alle vormen van kanker speelt leefstijl een rol, maar er zijn  17 vormen van kanker bekend die zijn te beïnvloeden door leefstijl. Longkanker staat hierbij bovenaan; ruim 80% van deze gevallen wordt veroorzaakt door roken. Een gezonde leefstijl vrijwaart mensen niet van kanker, maar wie zich aan een gezonde leefstijl houdt, kan de kans op deze ziekte mogelijk verkleinen.

(Bron: Volkskrant, 12-12-2014)