Het vastendieet

Het Vastendieet  is een nieuwe en gezonde manier van afslanken en het herstellen van het lichaam. De journalist Michael Mosley welke werkzaam is bij de BBC kreeg de opdracht om een documentaire te maken over het vasten van voedsel. Tijdens de documentaire onderging hij eerst diverse medische testen en daaruit bleek dat hij helemaal niet zo gezond bezig was, terwijl hij redelijk slank was. Tevens was zijn PSA (prostaat-specifiek antigeen) wat verhoogd. Daar zijn vader was overleden aan prostaatkanker wilde hij graag onderzoeken hoe zijn waardes kon verbeteren.  Hij ging op bezoek bij meerdere universiteiten en onderzoekcentra en besloot zichzelf als proefkonijn te gebruiken.  Hij wilde erachter komen of je de levensduur kunt verlengen door te vasten en caloriebeperking. Michael is vijf dagen per week normaal gaan eten en twee dagen per week eet hij 600 calorieën. Voor vrouwen beveelt Michael overigens 500 calorieën op de vastendagen aan. Jonge mensen hebben 3.000 calorieën per dag nodig, terwijl een oudere vrouw met enkel 1.600 al voldoende heeft.

Na  twee maanden diëten heeft Michael 9 kilo verloren en zijn bloedwaarden waren al behoorlijk verbeterd, tevens zijn PSA waarde. Gedurende dag drinkt hij veel water en thee. Qua eten beperkt hij zich tot groenten en mager eiwit. Eieren met ham zijn bijvoorbeeld een goede voeding. En dat is wat je nodig hebt bij het Vastendieet.

Het Vastendieet is een 5/2 combinatie, dat wil zeggen dat je 5 dagen de benodigde calorieën binnen krijgt en 2 dagen het aantal calorieën beperkt tot 500 (vrouw) en 600 (man). Je kunt dus 5 dagen normaal eten en 2 dagen je beperken tot die 500 of 600 calorieën.

Na verloop van enige (gewennings-)tijd  zul je zien dat je gaat afvallen en dat je anders met je gebruikelijke eetpatroon omgaat. Je kijkt kritischer naar wat je eet en denkt vaker even na over je eet- en drinkgedrag, zonder dat het belemmerend werkt of leidt tot diepe chagrijn bij jou of je omgeving.

Een voorbeeld dag van een vastdieet:
Tussen 11:00 uur en 12:30 uur Havermout pannenkoeken  met blauwe bessen

  • 150 g havermout
  • 100 ml sojamelk of havermelk
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 200 g (diepvries) blauwe bessen

Meng de havermout met wat zout en roer eerst de sojamelk en 100 ml koud water erdoor en daarna de eieren tot een glad beslag. Laat het beslag 30 minuten rusten.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep er 3 kleine bergjes beslag in. Bak de pannenkoekjes tot er bovenop bubbeltjes komen. Keer ze en bak de andere kant goudbruin. Bak op dezelfde manier nog 3 keer 3 pannenkoekjes.

Leg op kleine borden  een stapel van 3 pannenkoekjes met op elk pannenkoekje een flinke lepel blauwe bessen.

In de avond/eind middag eet je bijvoorbeeld mager vlees (met 125 gram  champignons) of vis (gestoofd uit de oven, zonder boter)  van 125 gram met 3 ons broccoli, bloemkool of roerbak (zonder woksaus of soja saus).

Het is echt heel goed te doen maar de eerste drie weken kun je aanpassing symptomen krijgen van het ontgiften, zoals flauw voelen en zelfs hoofdpijn. Je zult merken dat het daarna gemakkelijker gaat en toe bent aan een vastendag na enkele gewoon eten