Forse toename aan botbreuken verwacht

(Bron: Nu.nl/gezondheid 8-7-2014)

Bij 50-plussers in Nederland wordt een forse toename verwacht aan botbreuken
Daarvoor waarschuwt professor dr. W.F. Lems van het VU medisch centrum. Lems werkte mee aan een grootschalig Europees onderzoek.

Verwacht wordt dat het aantal fracturen zal stijgen van 75.000 in 2010 naar 108.000 fracturen in 2025. In totaal zullen er in dat jaar 1,2 miljoen mensen in Nederland osteoporose hebben. De berekening is gebaseerd op de vergrijzing, waardoor steeds meer mensenosteoporose, oftewel broze botten door botontkalking, ontwikkelen.

De Osteoporose Vereniging start vandaag een campagne om het aantal botbreuken tegen te gaan ten gevolge van osteoporose. Er wordt onder meer een postercampagne gehouden op de eerste hulp en gipskamers om 50-plussers bewust te maken op (mogelijk) het eerste signaal van botontkalking: een breuk.

Bewustwording

Volgens Lems moeten artsen zich ook meer houden aan de richtlijn om iemand van 50-plus met een botbreuk op vier punten te controleren.

“Op de site botinbalans.nl worden 50 plussers bewust gemaakt van de risico’s en mogelijkheden om je botten te laten nakijken na een breuk en eventueel een behandeling voor osteoporose te starten. Ook kunnen mensen op de site terecht voor vragen.”, aldus Lems in De Telegraaf.

Osteoporose is een veel voorkomende aandoening: één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen krijgt er mee te maken. In Nederland kampen achthonderdduizend mensen met osteoporose. Een botbreuk lijkt onschuldig, maar 16 procent van de mensen met een gebroken heup overlijdt binnen een jaar aan de complicaties.