Darmflora volgt voeding op de voet

Verander je je voedingspatroon radicaal, dan past je darmflora zich daarop binnen enkele dagen aan. Het was al bekend dat voeding op langere termijn de samenstelling van de darmflora beinvloedt, maar dat het zo snel gebeurt, is nieuw.

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard beschrijven deze bevindingen in een gisteravond verschenen Nature publicatie. Ze schotelden zes mannelijke en vier vrouwelijke collega’s twee extreme dieëten voor: vijf dagen lang kregen ze een plantaardig dieet, bestaand uit een granenontbijt, groenten, rijst, linzen en gedroogd en vers fruit. Na een korte bufferperiode kregen ze het dierlijke dieet dat evenveel calorieën bevatte en betond uit een ontbijt van eieren met spek, gevolgd door louter vlees en kazen. In het plantaardige dieet was het aantal vezels flink hoger dan normaal. Tijdens de dierlijke periode kregen de vrijwilligers juist nauwelijks vezels binnen en verdubbelde hun vetconsumptie.

Na afloop weerspiegelden de darmflora’s van de vrijwilligers die verschillen: tijdens de dierlijke periode nam het aantal vezel-afbrekende bacterien sterk af, terwijl het aantal bacteriën dat goed tegen galzouten kan, toen nam. Galzouten zijn zeepachtige moleculen die het lichaam afscheidt om vetten op te lossen zodat ze in de dunne darm kunnen worden opgenomen. Galzouten kunnen zowel bacteriën doden als de darmwand beschadigen.
Tijdens de plantaardige periode traden er nauwelijks veranderingen op, mogelijk omdat de reeds aanwezige bacteriën met dit voedsel goed uit de voeten konden.

De diversiteit veranderde bij geen van beide voedingspatronen – er bloeiden alleen verschillende soorten op. De activiteit van de bacteriën verandere wel sterk. ‘Verrasend genoeg leek die activiteit sterk op die van de darmflora van herbivoren en carnivoren in de dierentuin’zegt Lauwrence David, eerste auteur vande studie.

De onderzoekers suggereren in hun conclusies dat het dierlijke dieet ongezonder is dan het plantaardige, omdat het ontstekingsopwekkende bacterie soorten doet floreren. Of die ontstekingen ook daadwerkelijk ontstonden, hebben ze niet gemeten. Ook is niet duidelijk of deze bacteriën zouden floreren in een vleesdieet met vezels.

Het is een mooie studie, zegt Willem de Vos, hoogleraar microbiele ecologie aan de Universiteit van Wageningen die niet betrokken was bij de studie, ‘maar het is jammer dat de onderzoekers niet gekeken hebben naar het effect  op het lichaam. De bacteriën kunnen wel last hebben van de veranderingen, maar je wilt ook weten of er last van hebben.

Bron: Volkskrant door Jop de Vrieze