Autisten vaker gezondheidsproblemen

BAARN – Kinderen met autismespectrumstoornissen kampen vaak ook met andere gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Missouri.
Micah Mazurek bestudeerde 2.973 kinderen en adolescenten met autisme of een daaraan verwante aandoening. Bijna een kwart bleek chronische maag- en darmklachten te hebben, zoals constipatie, buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of misselijkheid.

Daarnaast hadden ze vaker last van angsten en zintuiglijke problemen, zoals gevoeligheid voor licht, geluid en bepaalde texturen.
Grote impact

“Deze problemen hebben een grote impact op het dagelijks leven. Kinderen met angsten kunnen gestrest worden van nieuwe activiteiten en degenen met zintuiglijke problemen kunnen moeite hebben een omgeving met veel prikkels en met opletten. Ook hebben ze soms last van vervelende maag- en darmproblemen waar ze niet over kunnen praten met volwassenen”, zegt Mazurek.

Zorgverleners
Volgens Mazurek moeten zorgverleners zich ervan bewust zijn dat angst, maag- en darmklachten en zintuiglijke problemen vaak voorkomen bij mensen met een autismespectrumstoornis. Door daar goed mee om te gaan kan de kwaliteit van leven en het effect van behandelingen bij deze kinderen aanzienlijk verbeteren.